2012. június 27., szerda

A spenót útja

...A kertből a konyháig:
I
dén egy sor, nagy adag spenótot vetettünk. Elég is volt. 3 adagnyi ment a fagyasztóba, egy pedig rögtön az ebédlő asztalra. Persze elkészítve.



 Spenótos-paradicsomos (-csirkés) fusilli
 A csirke azért van zárójelben, mert bár a medencés grillpartynkból pont maradt 2 csirkemell, de meggondolta magát és keddre megromlott. Így hús nélkül készült. Úgy is csak Nimród kedvéért ment volna bele a hús...

(kisebb adagban 4 személynek elég)
-1 egész csirkemell
-egy csokor friss spenót levél
-4db paradicsom
-olaj vagy zsiradék
-egy tojás
-2dl főzőtejszín
-bors, szerecsendióból jó sok, és só
-sima vagy színes fussili tészta
-tetejére tetszőlegesen sajt

A spenót leveleket egy kis vízben addig főzöm, amíg össze nem esik és fonnyadt nem lesz (vigyázat a víz elpárolgásra, nehogy odaégjen). Mindeközben ha használunk húst, a kockára vágott darabokat olajon/zsiradékon elkészítjük, majd mikor már pirulni kezd dobjuk rá a szintén kockára vágott paradicsomokat. Én nem igazán szoktam bajlódni utóbbi meghámozásával.
Mikor a paradicsom el kezdi engedni a levét és együtt pirulnak-rotyognak a husival alacsony hőfokon hozzájuk adom a spenótot is. A 2dl tejszínbe jó sok szerecsendiót reszelek, és sóval borssal ízesítem még. Megy bele még egy tojás. Ezt elkeverve öntöm rá a (húsos) paradicsomos egyvelegre, amelyet folyamatosan kell kevergetni, hogy ne kapjon oda. Amikor látjuk, hogy kezd összeállni és a tojás is tuti elég hőkezelést kapott a szószban, le is vehetejük a tűzről.
A kifőzött tészta tetejére öntve, arra jó sok sajtot szórva már kész is a könnyű, akár húsmentes ebéd-vacsora stb.
Evés közben jutott eszembe, hogy legközelebb talán fokhagymával pirítom az elején a dolgokat, mert nagyon szeretem az ízét!

A random receptet az ihlette, hogy kellett valamit spenótból gyártani és nem tudtunk elmenni semmiért gyorsan a boltba. Utólag nem bánom, isteni lett!

(egy tipp, nem rég tanultam: bár a spenótban valóban van vas, még sem annyi, mint amennyivel "ijesztgetik" a gyerekeket, hogy egyék meg :D mindenesetre akármilyen vas tartalm ételt fogyasztunk, mellé c-vitamin tartalmú italt érdemes leküldeni pl narancslé, (vagy rezet), hogy felszívódjon. A tejtermékek határozottan gátolják a felszívódását. Ebben a receptben pont tejtermék van, de ez nem vesz el abból az értékéből, hogy egészséges ételt készítünk sk-és ha saját kertből van, ez csak fokozza az élvezeteket :)

Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

  1. Szeretjük a spenótot. Nagyon szép képek, igazán jól sikerültek!!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Finom is :) Köszönöm, már más is dicsérte ma, pedig nem is éreztem ezt most hű de jól sikerült képeknek :)

      jaj írtam is egy kiegészítést a spenóthoz alul :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Kedves Látogató!
Köszönöm, hogy megtiszteltél bizalmaddal és látogatásoddal. Remélem, nagyon jól érzed majd magad nálam, és sok új ötletet tudok neked adni. Ahhoz, hogy hosszútávon működhessen a blog és sokáig tudjak az olvasóknak örömet okozni (és én is sokáig örömöm lelhessem az alkotásban), arra kérlek Téged, hogy a blogban megjelent tartalmakat ne másold, hanem a link megjelenítésével jelöld meg a forrást, mert rengeteg munkám van a kitalálástól a megvalósításon át egészen addig, hogy ide (igényesen) felkerülhessen bármi. Köszönöm megértésedet! ;-)
Szeretettel várlak vissza :-)
Fanni